Ga je mee?

Voorpagina 

tsvagiraiZimbabwe – Op het podium staat een vrouw met rastaharen tot aan haar knieën. Ze leest een gedicht voor. Vlak voor het podium wordt geluisterd, maar achterin de zaal, waar de bar is, hoort men niks en wil men niks horen. Dat zijn de mensen die voor het praten en drinken zijn gekomen.

Ik wil niets missen en sta vooraan in de The Bookclub van Harare, de plek waar intellectuelen en aanhangers van het MDC, de oppositiepartij van Tsvangirai, samenkomen. Vanavond krijgt de Engelse oprichter van The Bookclub de Prins Clausprijs uitgereikt, een Nederlandse cultuurprijs.

Vlak naast het podium staat een hoge tafel. Ik loop ernaartoe en leun er met mijn ellenbogen op – het is wel interessant wat er allemaal wordt gezegd, maar het duurt lang, dus word ik een beetje moe.
Er komen drie mannen in donkere pakken binnen die bij dezelfde tafel gaan staan – hun ruggen naar mij toe, gezichten naar het podium. De vrouw van de Nederlandse ambassade voegt zich erbij. Eén van de mannen vraagt mij afstand te houden. Hij heeft een koptelefoon in zijn oor. ‘Ben jij een bodyguard?’ vraag ik. Hij knikt. ‘Is die man daar dan Tsvangirai?’ vraag ik en krijg een bevestigende knik.

De volgende dag houdt een vriend een krant onder mijn neus en zegt: ‘Kijk, eens, je bent net één avond in Harare en je staat al op de voorpagina.’ Het is een loeigrote foto, met op de voorgrond Tsvangirai. Naast hem staat de ontvanger van de Prins Clausprijs en daarachter een nieuwsgierig kijkende blanke vrouw.

(2012)

 

 


 

Ga je mee?

Revolutie Togo – De oude Landrover staat scheef in een zanderige straat, die uitkomt op de geasfalteerde hoofdstraat in de hoofdstad Lomé. Frank en ik zijn op deze eerste reis door Afrika – we rijden van Dakar naar Malawi – op veel voorbereid, maar niet op een kapot wiellager. En al helemaal niet in een hoofdstad […]

Lees meer...

Voorpagina  Zimbabwe – Op het podium staat een vrouw met rastaharen tot aan haar knieën. Ze leest een gedicht voor. Vlak voor het podium wordt geluisterd, maar achterin de zaal, waar de bar is, hoort men niks en wil men niks horen. Dat zijn de mensen die voor het praten en drinken zijn gekomen. Ik […]

Lees meer...

Speedpillen Nederland – Haar kapsel is voor het eerst in de jaren dat ik haar ken heel kort. Het geeft haar gezicht pit. Sinds ze haar ene flapoor heeft recht laten zetten, verstopt ze zich niet meer achter een gordijn van haar. We zijn begin twintig en sinds een paar jaar vriendinnen. We zitten op […]

Lees meer...
Ga je mee naar?

   Revolutie. Togo 1991

   Voorpagina. Zimbabwe 2012

   Speedpillen. NL midden ’80

   Treinreis. Zambia 1989

   Compensatie. Angola 2011

   Janneman in Rio. NL 2005

   Het altaar. Mozambique 2012

   Het bureau. NL eind 80

   Goede daad. NL 2005

   Ontredderd. Zuid-Afrika 2003

 

 • Tunesië


  Amazone

 • Colombia


  Argentinië

 • Kenia


  Ethiopie

 • Angola


  Frans Guyana

 • Brazilië


  Galapagos

 • Sudan


  India