Honorio en Catharina

In mijn boek de Cholerafabriek speelt het jongetje Honorio een belangrijke rol. Zijn zusje Catharina komt ook voor in het boek. Veel mensen vragen nog wel eens naar hen. Frank en ik hebben altijd contact gehouden en hen door de jaren heen vaak gezien. Volgend jaar gaan zowel Honorio als Catharina een opleiding doen tot verpleegkundige. Een update vanaf het verhaal in de Cholerafabriek:

In 1999 zijn Honorio en Catharina in Beira geadopteerd door Casicais en Pasqua, een arm echtpaar, dat al twee volwassen jongens had. Rond 2005 overleed Pasqua, de pleegmoeder, waardoor Catharina nog maar weinig naar school ging, want zij was de enige vrouw in huis en moest het huishouden doen. Op haar vijftiende raakte zij zwanger en werd moeder van een dochter.

Overleden
Een van de eigen, oudere jongens van het echtpaar kreeg een vrouw en een kind, die kwamen inwonen. Catharina raakte dik bevriend met deze vrouw. Zij zorgden samen voor de twee kleintjes in het huis en deden het huishouden. De nieuwe vriendin van Catharina werd echter ziek en overleed binnen drie weken. Ze was twintig jaar.

KostschoolDSC05103
Frank en ik betalen vanaf 1999 de scholen en opleidingen en bijkomende kosten van Catharina en Honorio. Beiden hadden altijd veel potentie, maar de leefomstandigheden in hun krottenwijk waren zo slecht, dat er van studeren niet veel kwam. Daarom is in overleg met hun pleegvader besloten dat ze naar een kostschool zouden gaan in het noorden van Mozambique. In 2011 heb ik hen gebracht. Een paar maanden later overleed pleegvader Casicais.

Verpleegkundige
In December 2014 zijn Honorio en Catharina geslaagd voor hun examens en willen allebei verpleegkundige worden. Volgend jaar gaan ze daarvoor een opleiding volgen in Chimoio. Een vriend van ons begeleidt hen en houdt een oogje in het zeil.


 

Ga je mee?

Revolutie Togo – De oude Landrover staat scheef in een zanderige straat, die uitkomt op de geasfalteerde hoofdstraat in de hoofdstad Lomé. Frank en ik zijn op deze eerste reis door Afrika – we rijden van Dakar naar Malawi – op veel voorbereid, maar niet op een kapot wiellager. En al helemaal niet in een hoofdstad […]

Lees meer...

Voorpagina  Zimbabwe – Op het podium staat een vrouw met rastaharen tot aan haar knieën. Ze leest een gedicht voor. Vlak voor het podium wordt geluisterd, maar achterin de zaal, waar de bar is, hoort men niks en wil men niks horen. Dat zijn de mensen die voor het praten en drinken zijn gekomen. Ik […]

Lees meer...

Speedpillen Nederland – Haar kapsel is voor het eerst in de jaren dat ik haar ken heel kort. Het geeft haar gezicht pit. Sinds ze haar ene flapoor heeft recht laten zetten, verstopt ze zich niet meer achter een gordijn van haar. We zijn begin twintig en sinds een paar jaar vriendinnen. We zitten op […]

Lees meer...
Berichtjes
   Shared container to Kaapstad

   Recensies Smeltkroes Brazilië

   Publiciteit Smeltkroes Brazilië

   Boek Smeltkroes Brazilië

   Terugkoppeling inzamelactie