Ga je mee?

Het bureau

Nederland – Het kantoor is een langgerekte pijpenla. Links is een balie, rechts een blok bureaus van de kantoorhouder en de advertentieman.
Daarachter zitten twee collega’s van de stadsredactie en helemaal achteraan, onderaan het afstapje, is de regioredactie van de krant. Daar zit ik. Ik ben regioredacteur bij de regionale krant Rijn en Gouwe in Gouda.

We zijn op dit kantoor met zijn zevenen en dol op grappen en pesterijen. We hebben al eens de interne postzak, die elke dag wordt opgehaald om naar het hoofdkantoor te brengen, met stenen gevuld. Op de kleine achterplaats hebben we elkaar achterna gezeten met de brandslang en we bellen regelmatig hijgende dames van de net opkomende sekslijnen op en verbinden die gniffelend aan elkaar door.

Op zekere dag, als er aan de straat wordt gewerkt en voor de deur stapels bakstenen liggen, lopen we naar het bureau van advertentieverkoper Leo, tillen het op en zetten het in een berghok. Dan rapen we bakstenen van de straat, maken twee stapels, halen een ruwe plank uit het berghok, leggen die op de bakstenen en schuiven de bureaustoel er tegenaan.
Opgewonden kijken we elkaar aan – hoe zou hij reageren als hij binnenkomt?

De deur zwaait open.
‘Goedemorgen collega’s,’ zegt hij vrolijk.
We kijken op, groeten terug en doen alsof we weer verder tikken op onze computers, terwijl we door onze oogharen verwachtingsvol naar hem kijken.

Hij loopt zonder enige aarzeling naar de plek van zijn bureau, trekt de stoel naar achteren, gaat aan de plank zitten, legt zijn koffer erop, klikt hem open, haalt er paperassen uit, spreidt ze uit op tafel, pakt een pen en zegt: ‘Is er al koffie?
(Eind jaren tachtig)


 

Ga je mee?

Revolutie Togo – De oude Landrover staat scheef in een zanderige straat, die uitkomt op de geasfalteerde hoofdstraat in de hoofdstad Lomé. Frank en ik zijn op deze eerste reis door Afrika – we rijden van Dakar naar Malawi – op veel voorbereid, maar niet op een kapot wiellager. En al helemaal niet in een hoofdstad […]

Lees meer...

Voorpagina  Zimbabwe – Op het podium staat een vrouw met rastaharen tot aan haar knieën. Ze leest een gedicht voor. Vlak voor het podium wordt geluisterd, maar achterin de zaal, waar de bar is, hoort men niks en wil men niks horen. Dat zijn de mensen die voor het praten en drinken zijn gekomen. Ik […]

Lees meer...

Speedpillen Nederland – Haar kapsel is voor het eerst in de jaren dat ik haar ken heel kort. Het geeft haar gezicht pit. Sinds ze haar ene flapoor heeft recht laten zetten, verstopt ze zich niet meer achter een gordijn van haar. We zijn begin twintig en sinds een paar jaar vriendinnen. We zitten op […]

Lees meer...
Ga je mee naar?

   Revolutie. Togo 1991

   Voorpagina. Zimbabwe 2012

   Speedpillen. NL midden ’80

   Treinreis. Zambia 1989

   Compensatie. Angola 2011

   Janneman in Rio. NL 2005

   Het altaar. Mozambique 2012

   Het bureau. NL eind 80

   Goede daad. NL 2005

   Ontredderd. Zuid-Afrika 2003

 

 • Tunesië


  Amazone

 • Colombia


  Argentinië

 • Kenia


  Ethiopie

 • Angola


  Frans Guyana

 • Brazilië


  Galapagos

 • Sudan


  India