De buren van Obama’s oma

Ik ben vanaf 1997 elk jaar in een sloppenwijk geweest in Nairobi en heb daar het leven gedeeld met sloppenbewoners, die vrienden werden. Als enige blanke vrouw in de wijk huurde ik een huis naast de vuilnishoop.

Over het leven van mijn vrienden heb ik het boek ‘De buren van Obama’s oma’ geschreven, dat in april 2010 is uitgekomen bij uitgeverij Kosmos.

Flaptekst

Mary-Ann Sandifort kwam twaalf jaar geleden voor het eerst in Korogocho in Nairobi, Kenia. Zij raakte in de ban van de bewoners en is vanaf 1997 bijna elk jaar teruggeweest; soms een maand, soms een dag. Zij raakte bevriend met de buren van Obama’s oma, at met vuilnisrapers, huurde naast de levensgevaarlijke vuilnishoop een paar jaar lang een eigen flat en deelde lief en leed met haar vrienden in de wijk. Met haar oude vriend Bonfas ging ze op bezoek bij de oma van Obama.

Mary-Ann neemt de lezer mee naar Korogocho en geeft een impressie van het harde leven van haar Keniaanse vrienden in de wijk. Door haar nuchtere, betrokken, open blik en haar humor en respect, ontdekt de lezer de veerkracht en de schoonheid van de wijk en zijn bewoners.

Recensie

Het goede van Sandifort is dat zij niet met ideeën komt om te helpen, maar anticipeert op dat wat er gaande is. Ze probeert steeds met wat er in haar macht ligt te ondersteunen. (..)

Ze is een goede schrijver en vermijdt gelukkig de eindeloze zelfbespiegelingen, waar veel schrijvers over Afrika zich in verliezen.

Miriam Grootscholten, Afrikanieuws